Salig blandning

Mörkrädd och bo på landet

2013-12-08 23:23 #0 av: mopsen12

Ta bort om det inte passar in i det här forumet. 

Jag har en dröm om att flytta ut på landet inom ett par år. I den drömmen skulle jag bo i en rätt liten stuga med stor tomt, såpass långt ifrån grannen att man fick ropa till varandra men ändå så att grannhuset är inom synhåll. Alltså relativt isolerat men ändå inte mitt i en skog 5 mil från närmsta hus, om ni förstår? 

Mitt problem är dock att jag är förskräckligt mörkrädd. Verkligen extremt mörkrädd. Man skulle kunna kalla mig dagsljus-rädd också för jag är ofta rädd på dagen med. 

Är det ens möjligt att bo på landet, ensam, om man är det? Skulle det kunna bli så att när jag väl flyttar dit att rädslan försvinner bara för att det skulle vara omöjligt att vara rädd i den situationen? Eller går den drömmen i kras på grund av mina rädslor? 

Någon som är mörkrädd/varit mörkrädd ute på landet?

Anmäl
2013-12-08 23:30 #1 av: HellviHumle

En sak man lär sig på landet är att det faktiskt aldrig är riktigt mörkt! Bara de gånger månen är i nedan och ett tjockt molntäcke på himlen, som det blir nästan svart. Jag använder sällan lampa då jag tycker man ser bättre utan. Använder man lampa så ser man bara där det lyser och utanför är det svart. 
Så jag tycker inte att du ska låta mörkerrädslan styra ditt boende.

HH

Anmäl
2013-12-08 23:31 #2 av: [nettaahs]

Jag skulle tro att man vänjer sig.. :)
Jag är också otroligt mörkrädd, men om man trivs så vänjer man ju sig efter ett tag. :)
Ingenting är omöjligt! Bara man ger sig f*n på det ;)

Anmäl
2013-12-08 23:35 #3 av: HellviHumle

Bara den fantastiska stjärnhimlen är värd besväret! 

HH

Anmäl
2013-12-08 23:47 #4 av: mopsen12

#1+#2+#3 Det har jag inte tänkt på! Menar du månljus? För varje gång det är fullmåne eller vanlig måne rullar tankarna igång med att nu kommer det varulvar och mördare och vampyrer och våldtäcktsmän och demoner. Haha, ni hör ju själva min rationella tankeprocess... 

Ser liksom framför mig beckmörker och så ska vovven ut och kissa på kvällskvisten. Hua! Förskräckt

Anmäl
2013-12-09 00:01 #5 av: VildaVittra

Jag var enormt mörkrädd, speciellt när jag precis flyttat ut. Numera bor jag ödsligt i ett gammalt torp på ett gravfält och kan gå till pumpen mitt i natten utan att blinka.

Men något jag aldrig gör numera är att titta på skräckfilmer, det skulle bara riskera att trigga igång min rädsla igen.

Hur förberedd är du egentligen för krig, arbetslöshet, bränder eller sjukdom? Läs mer på Prepping iFokus

Anmäl
2013-12-09 00:19 #6 av: HellviHumle

Faktum är att man faktiskt klarar sig med stjärnljuset när det är klart! Och månens alla faser och olika höjd på himlen, är intressant att se. 
Man får försöka sätta sig på sina rädslor och försöka vara lite rationell. 

HH

Anmäl
2013-12-09 02:37 #7 av: mopsen12

#5 Försvann rädslan sucessivt eller var den en dag bara borta? Tog det lång tid? 

Skräckfilmer kollar jag heller aldrig på, men ibland får man se saker som fastnar när man inte vetat om att det kommer. Till ex innan halloween brukar de ha reklam för skräckfilmer som ska visas på tv och bara ngt sådant litet kan skaka om flera månaders arbete av att illuminera allt läskigt... Ledsen 


Anmäl
2013-12-09 08:20 #8 av: tlover

Är man fortfarande lite mörkrädd (som jag) så kan man ta en pannlampa med rött ljus. Det förstör inte mörkerseende så skuggorna ser inte lika mörka ut.

Faktiskt så är oftast ingen lampa eller röd lampa oftast betydligt bättre än en vit lampa som är stark (däremot ska man ha med sig en stark vit lampa för om man tex behöver leta efter nått litet.

Vad vill du läsa om nästa månad? Rösta!


Anmäl
2013-12-09 08:40 #9 av: VildaVittra

#7 Jag resonerade logiskt med mig själv när jag kände paniken krypa fram.

Hur förberedd är du egentligen för krig, arbetslöshet, bränder eller sjukdom? Läs mer på Prepping iFokus

Anmäl
2013-12-18 10:11 #10 av: Tuva-Lena

Jag var också OTROLIGT mörkrädd när jag flyttade ut till min drömtillvaro, ensam i ett gammalt stort hus! Jag var mera "husrädd" faktiskt, var inte så rädd när jag var utomhus men så fort jag kom in så fick jag ångest! Och det kunde jag få mitt  på dagen också, tyckte att alla människor som bott där tidigare iakttog mig..Hyschar

Jag tog tjuren vid hornen och gick en medial kurs, eftersom jag "kände av" så mycket energier i huset och efter det har jag lärt mig att umgås med dem som vill hälsa på, det vill säga mina släktingar som inte lever längre.Glad Stallet ligger ca 50 m nedanför huset och då måste jag gå förbi skogsbrynet och fastän jag VET att det finns småfolk där nere så har dom aldrig någonsin gjort något som har skrämt mig, snarare tvärt om, dom har  hjälp mig på ett förunderligt sätt många gånger. Låter väl som rena rama fantasierna men det är faktiskt rena (rama) sanningen.Oskyldig Jag har tränat att gå ut i skogen, mitt i natten ibland, bara för att vänja mig vid känslorna som uppkommer och upptäcka att dom på inget sätt är farliga. Det är ju dina känslor som skrämmer dig, inte det som ev finns runt omkring dig, eller hur?. Så lär dig att umgås med dina rädslor och låt dom inte hindra dig från att göra det du drömmer om! Hjärta

"Att många tycker samma, betyder inte att dom har rätt.."

 

Anmäl
2013-12-30 18:21 #11 av: vallhund

#1 Där jag bor är det becksvart på natten vintertid. Speciellt nu när det är barmark.

ISIS anhängare anser sig inte heller vara sektmedlemmar.

Värd på Amstaff, BARF , Beroenden samt Multikulturellt .

Medis på  Border Collie samt Cancer, Choklad, Kennel o Psykologi.

 
Anmäl
2013-12-30 20:02 #12 av: mopsen12

#11 Haha, du ger mig hopp! GapskrattarSkämtar

Anmäl
2014-01-02 13:04 #13 av: scheindel

jag tror att oftast så går rädslorna över om man utmanar dem. man kan sitta och måla upp alla möjliga mardrömscenarier men om man biter ihop och bestämmer sig för att prova ändå (när det handlar som saker som egentligen inte är farliga, som att bo på landet), att acceptera att rädslan finns där men att man kan göra det trots rädslan, så märker man att det ju faktiskt gick bra, inget farligt hände och vänjer sig så att rädslan försvinner tillslut. 

du kanske inte ska gå direkt från hur det är nu till att sitta ensam i mörkret ute på landet, utan hitta sätt att ta små steg som känns hanterbara och arbeta dig dit.Anmäl
2014-01-07 06:55 #14 av: VildaVittra

Okej, nu blev jag faktiskt lite skraj.

Jag var precis ute med hundarna i beckmörkret med taskiga batterier i ficklampan samt att det är dimmigt. Då ser jag två lysande ögon framför oss som följer oss med blicken. Det var någonting stort, framåtriktade ögon, så troligen ett rovdjur. Pga dimman och batterierna så syntes inte kroppen, men jag funderar i banorna att det var en björn (vi har björn här, de brukar tömma bikuporna hos folk).

Björn är något jag inte vill stöta på med mina ärthjärnor till hundar fastspända i mig, speciellt när jag inget ser. Brukar de stirra stint på folk?

Hur förberedd är du egentligen för krig, arbetslöshet, bränder eller sjukdom? Läs mer på Prepping iFokus

Anmäl
2014-01-07 07:40 #15 av: mopsen12

#13 Det stämmer nog men det är svårt att utmana sig när varje utmaning i princip dragit mig tre steg tillbaka och gjort mig ännu räddare. Jag blir väldigt lätt skrämd också. Om en glödlampa går sönder så är min första tanke att "nu ska någon döda mig". Hehe. 

#14 Oj! Då kan jag verkligen förstå att man blir rädd. Förskräckt

Anmäl
2014-01-07 08:10 #16 av: tlover

#14 men björnen soven ju nu även söderut ellerhur?

Vad vill du läsa om nästa månad? Rösta!


Anmäl
2014-01-07 08:16 #17 av: VildaVittra

#16 Gör den det när det är flera plusgrader? Vi hade 10 grader här igår.

Hur förberedd är du egentligen för krig, arbetslöshet, bränder eller sjukdom? Läs mer på Prepping iFokus

Anmäl
2014-01-07 08:21 #18 av: tlover

#17 det påverkas väl mer avmaten än temperaturen

enligt den här sidan skulle den i alla fall isåfall vara väldigt tidig då den vaknar i april/maj (den tidigare tiden i söder)

edit: mars till maj enligt en annan källa

Vad vill du läsa om nästa månad? Rösta!


Anmäl
2014-01-07 08:28 #19 av: VildaVittra

Googlade lite och hittade det här: http://www.jaktojagare.se/slovakisk-vandrare-bjornbiten

Så helt omöjligt verkar det ju inte vara.

Hur förberedd är du egentligen för krig, arbetslöshet, bränder eller sjukdom? Läs mer på Prepping iFokus

Anmäl
2014-01-07 08:33 #20 av: tlover

Jag läste just att dom kan byta ide om idet blir blött, så inte omöjligt men jag skulle nästan kalla det osannolikt

Vad vill du läsa om nästa månad? Rösta!


Anmäl
2014-01-07 08:38 #21 av: VildaVittra

#20 Det hällregnade igår kväll samt inatt. 


Hur förberedd är du egentligen för krig, arbetslöshet, bränder eller sjukdom? Läs mer på Prepping iFokus

Anmäl
2014-01-21 22:53 #22 av: JontaK

#4 Den klassiska rädslan för våldtäktsmän och yxmördare är det många som pratar om när de är ute hos mig i mitt hus på landet. Har en fastboende granne närmaste kilometerna, för att vara södra Sverige är det rätt öde.

Jag brukar dock kontra med att det är betydligt större risk att stöta på våldtäktsmän, mördare (och förmodligen även varuvlar) mitt inne i en stad.

Min fästmö var helt galet mörkrädd när vi flyttade ut, hon är det fortfarande men har inga problem att gå ut med hunden i mörkret. Det är en vana.

Det allra läskigaste här är lite samma som VildaVittra är inne på, att stöta på någon form av mindre gladlynt vilt djur i mörkret. Vildsvinen springer överallt här, det i kombination med en hund som inte backar kan skapa lite vardagsdramatik...

Grannen blev jagad av en stor galt då hon var ute med sin smålandsstövare härom året.

Anmäl
2014-01-22 07:38 #23 av: mopsen12

#22 Ja, så har jag också tänkt. Att det egentligen är mindre risk för sådant på landet. Men då börjar jag tänka på att om det kommer någon så finns inte den där närheten till att det är människor överallt. Och då känner jag mig nästan mer utsatt. 

Får skaffa en riktigt stor vakthund, haha. Min mops lär nog inte skrämma någon. Skrattar

Anmäl
2014-01-22 07:54 #24 av: VildaVittra

#23 Det är inte storleken som gör det. Faktiskt så skulle jag känna mig tryggare med en bekants ettriga demonbesatta JRT än med någon av mina stora hundar, och då har jag ändå en kamphundsrasmix. Hon är mer "Hej kompis!! Klia mig, klia mig! Matte är där inne, bara att mörda om du kliiiiarr mig!!!" när det kommer okända.

Hur förberedd är du egentligen för krig, arbetslöshet, bränder eller sjukdom? Läs mer på Prepping iFokus

Anmäl
2014-01-22 08:09 #25 av: JontaK

#23 Haha! Det där resonemanget är så otroligt vanligt och ganska underhållande.

Ett ganska dåligt sätt att rättfärdiga sin rädsla då den så kallade "bystander-effekten" i allra högsta grad gäller bland andra människor. Den går ut på fenomenet att vittnen till exempelvis våldsdåd har en tendens att inte hjälpa till. Ju fler åskådare, desto mindre chans att du blir hjälpt.

Då är det bättre att ta chansen ute i skogen där det alltid finns en pinne eller sten man kan slå i huvudet på varulven. Skrattar

Hund är säkert bra dock. Min lapphund har lagom vaktinstinkt, rejält skall och är allmänt skarp. När det gäller djur kan detta vara en nackdel då de snarare blir mer aggressiva men det har helt klart en avskräckande effekt på människor.

Bor man på landet är det annas bara ta med kniv, yxa eller älgstudsare med ut på promenaden om det gör en mer trygg! Skämtar

Anmäl
2014-01-24 11:45 #26 av: Kimji

Jag är uppvuxen på landet och var väldigt mörkrädd när jag var yngre.  Men när jag skaffade utekanin blev jag tvungen att besegra mina rädslor för att ge henne mat varje kväll. Jag bestämde mig för att jag var farligare än mörkret, för intellektuellt vet man ju att där inte finns nått.

Man lär sig att göra det man måste helt enkelt.

Ang. att du har en mops så är dom ju inte mycket till livvakt om nått händer men dom är ju kända för att ha kraftfulla skall så dom brukar ju ändå vara bra som avskräckande faktor.

Anmäl
2014-01-24 11:55 #27 av: mopsen12

#24 Jo, jag vet. Haha. 

#25 Tack för tipsen! Skrattar

#26 Skälla är hon duktig på. ^^

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.