Övriga lantdjur

hur mkt mark behövs?

2013-09-05 17:37 #0 av: Fialialej

Jag planerar att inom några år ha köpt mig en gård och hålla en del djur. Mest för att det är trevligt men också för att jag vill bevara det gamla sättet att leva. Detta ligger osm sagt en tid framåt men jag sitter och klurar på lediga eftermiddagar för att få lite koll på läget. :)

Två-tre kvigor, några får, två hästar, höns och eventuellt också ett par grisar har jag tänk att det till slut ska landa på. Höns kommer bli steg ett.

Jag undrar om någon kan komma med lite riktlinjer på hur mycket mark man behöver, och hur ett hagschema för den här typen av djur kan sen ut (ko, får, häst). Jag tänker mig alltså att man flyttar runt djuren för att nyttja markerna så väl som möjligt. Är det en bra idé?

Kan dessa djur gå tillsammans eller är det bättre att de är i olika hagar?

Hur gör ni som har djur?

Ideer och inspiration vore roligt! :)

Anmäl
2013-09-06 21:11 #1 av: Lorita

Jag hade haft som i olika hagar olika år, får hagarna vila två somrar och en vinter så dör parasiterna i brist på värd djur.

En djurenhet och hektar brukar man räkna.

Jag har för mig att 7 får är en enhet, 2 kor en och en häst en 4-5 hektar om du inte ska ta eget hö.

 hönsen behöver inte så mycket yta och där kan man gör så att man odlar ett år och låter hönsen sprätta nästa år. Hönsen äter ju köksavfall året runt så så behövs inte samma stora ytor. Det absolut bästa skulle vara tre odlingsområden och ett för hönsen och man byter yta varje år runt hönshuset för om du förstår vad jag menar. 

Med vänlig hälsning Lorita
Sajtvärd för Konstnärer, Welshponny och Westernridning
Anmäl
2013-09-09 09:58 #2 av: tlover

Jag skulle dela upp hagarna i minst sommar och vinterhage också.

Vissa parasiter går inte mellan djurarter så man skulle kunna varva på så sätt men det krävs lite plugg för att veta vilka djurarter man kan varva.

Vad vill du läsa om nästa månad? Rösta!


Anmäl
2013-10-21 06:24 #3 av: AnnaFagerell

Jag skulle ha djuren tillsammans så mycket de själva tillåter, vilket kräver ganska stora ytor. Grisarna skulle dock ha egen lya då de bökar sönder hela sin hage. Givetvis ett bra hönshus åt de djuren.

Två hästar får du räkna med 1 ha ungefär för att få en bra vinterhage och en bra sommarhage om man nu ska dela upp det. Det är det minsta. Kossorna behöver mycket mer och fåren också. skulle vilja tippa på att du behöver upp i 7-10 ha för så mycket djur. Får äter enormt mkt och kor också. Bästa vore med ett ställe med fina naturhagar där de kan hitta en blandad flora.

Medarbetare på djurskydd.ifokus
Anmäl
2015-06-05 15:22 #4 av: ManU77

Intressant fråga... som jag gärna "puffar" lite. Får se om någon vill tillägga något...

Anmäl
2015-06-05 15:39 #5 av: Cahira

Är nog bättre att fråga lantdjur och säga att det frågades på lantliv. Denna sida saknar värd verkar det som. Men lantdjur tar upp allt med gårdslivet att göra om ingen vill ta över denna sida och starta upp den igen. :)

Sajtvärd för Vallhundar, Pälsvård & Klickerträning
Medarbetare hos Hundar & Lantdjur. 

Anmäl
2015-06-07 09:56 #6 av: Lorita

senast värden var aktiv var 2013-08-05 det var ett tag sedan. Samtidigt är det inte värden som gör sidan aktiv det är medlemmarna. 

Med vänlig hälsning Lorita
Sajtvärd för Konstnärer, Welshponny och Westernridning
Anmäl
2015-06-07 18:41 #7 av: Cahira

#6 Bra sagt. Blomma

Sajtvärd för Vallhundar, Pälsvård & Klickerträning
Medarbetare hos Hundar & Lantdjur. 

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.