Planteringsdags

Vårklåda

2013-02-09 22:00 #0 av: annans

Har Ni samma åkomma som jag lider av ? Den har en viss förmåga att dyka upp runt den här tiden på året.Det är nu man frossar i frökataloger och längtar efter våren.

Gröna fingrar existerar inte

Just nu försöker jag hålla riktigt hårt i plånboken, för det är mycket jag vill ha. Jag har en ny trädgård att sätta händerna och spaden i.

Jag gör precis tvärtemot vad jag brukar rekommendera kunder på gardencentret där jag jobbar:-"Vänta och se vad som kommer upp". Inte jag inte, här ska sås och planteras.

Jag frossar i pappersfrökataloger och jag dreglar över laptopens onlinevarianter.

Det finns några fröfirmor som jag gillar mer än andra. De som har det där lilla extra.

http://www.raravaxter.com

http://lillafiskaregatanstradgardsbutik.e-line.nu   som också har lökar.

http://www.impecta.se

Eftersom jag bor i Belgien köper jag mina fröer från en belgisk firma som tog mej rejält på sängen med sitt exellenta utbud. De har en jättefin hemsida med bilder på allt. Här hittar man förrutom roliga fröer, lökar och knölar, trädgårdstillbehör (vad sägs om ett humlehus eller fjärilsmatare?). Det finns också sticklingar och plantor, utsädespotatis och annat. De levererar inom hela EU.

www.vreeken.be

Jodå, jag kunde inte hålla mej längre, jag har sått årets första sådd. Första vändan blidde de Physalis (kapkrusbär) samt en tomatsort och en sort chili.

Det som sås skola inom tid skördas.

Anna  sajtvärd

Årets första sådd

 

 


 

Anna  Sajtvärd på Lantliv

"Varje dag medför en ny erfarenhet"

Anmäl
2013-02-19 19:48 #1 av: Yolle

Jag själv håller på och försöker bestämma mig för vad som ska odlas. Jag har ju det där problemet att jag inte har egen tomt, utan bor högst upp i ett hyreshys utan balkong. Så jag ska minsann portionera ut mina odlingar hos kompisar. Som tack får de ta del av skörden. Men det är så svårt att bestämma sig för vad som ska odlas :P

Anmäl
2013-02-19 19:58 #2 av: VildaVittra

#1 Kan du inte fråga hyresvärden om det finns en plätt mark åt dig? Faktiskt har jag aldrig hört om någon som nekat.

På mammas gård så fick de odlingsintresserade ta bord buskarna och plantera vad de ville i rabatten, det innebär ju mindre jobb för värden.

Hur förberedd är du egentligen för krig, arbetslöshet, bränder eller sjukdom? Läs mer på Prepping iFokus

Anmäl
2013-02-19 20:18 #3 av: Yolle

Skulle säga att även om jag fick så skulle det ändå inte få vara kvar då det är en hel del ungdomar som dräller omkring på helgerna och förstör för allt och alla. Här kan man tyvärr inte ens ha cykeln i cykelförrådet utan att få däcken skurna av någon. Så det är säkrast för växterna att vara på annan ort :P

Anmäl
2013-02-19 20:21 #4 av: VildaVittra

#3 Vad tråkigt. Finns det inga kolonilotter då?

Hur förberedd är du egentligen för krig, arbetslöshet, bränder eller sjukdom? Läs mer på Prepping iFokus

Anmäl
2013-02-19 22:30 #5 av: Yolle

#4 tyvärr inte, och de som finns ligger i staden. lite dyrt att betala 100kr tur/retur när det kostar hälften om jag åker inom kommunen :P

Men en dag ska jag ha min egen gård och då ska jag ha en mysig nordsvenk som ska ploga åkrarna åt mig ^^

Anmäl
2013-02-19 22:38 #6 av: VildaVittra

#5 Ploga? Varför ska du hålla åkrarna snöfria? Skämtar Jag tror plöja är ordet du söker, förlåt kunde inte låt bli.

Du har inte funderat på att hyra en gård/torp? Jag hyr mitt, man måste ju inte köpa och man kommer billigare undan.

Du bor inte i en stad? Men kan du inte hitta en plätt i skogen på en äng? Det är ju bara att kolla upp vem som är markägare och be om lov.

Hur förberedd är du egentligen för krig, arbetslöshet, bränder eller sjukdom? Läs mer på Prepping iFokus

Anmäl
2013-02-19 23:16 #7 av: Yolle

aa, det va det jag menade :P haha, så fel det kan bli i brist på koffein :P

Jo, det har jag gjort, men just nu har man inte mer än 9000 i månaden och har inget körkort så man är beroende av kollektivtrafiken. nä, bor i ett samhälle. dock utan marker, de som finns är reserverad för korna :P vill ju inte att de ska äta upp mina plantor, nästan lika illa som när någon förstör dem :P

men eftersom jag förhoppningsvos ska flytta efter sommaren för att börja plugga på ny ort hoppas jag få en lägenhet med uteplats ^^

Anmäl
2013-02-19 23:33 #8 av: VildaVittra

det är billigare än du tror om du tummar lite på standarden. jag har utedass och handpump på gården, men har el, tvättmaskin osv för 1000 i månaden. 2 km till bussen som jag cyklar till, vilket tar 5 minuter och sedan har jag trettio minuter in till Uppsala.

Hur förberedd är du egentligen för krig, arbetslöshet, bränder eller sjukdom? Läs mer på Prepping iFokus

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.