2013-02-09 18:51 #0 av: annans

Jag är ständigt den som jagar efter det där extra och annorlunda. Märkliga växter, knölar och fröer. Den här knölen slutar aldrig att förvåna mej.


Jag är den stolta ägarinnan av dylik knöl, en Amorphophallus Konjak.

Som en förtorkad hjärna ligger den där i jorden månad efter månad innan den bestämmer sig för att visa att den fortfarande lever.

Knölen

Amorphophallus Konjak tillhör familjen Kalla-växter och härstammar från Asien, de varmare delarna i till exempel Indonesien.

I Japan och Kina odlas den för just knölens skull. Ur knölen utvinner man dels ett sött mjöl men också ett speciellt gele, ungefär likvärdigt med gelatin.

Nu börjar det hända grejer

När den har bestämt sig för att blomma gör den det med besked. Från ett öga på knölen börjar så stjälk och blomma utveckla sig och det går snabbt. Man kan nästan se framstegen från dag till dag.

Under vilotiden, innan man ser första knoppanlaget, låter jag min knöl ligga ganska så torr. När sen anlaget till blomma börjar visa sig, ökar jag på vattningen till god genomvattning en gång per vecka.

Till slut är dagen D inne, blomkalken virar upp sig och visar sitt märkliga innanmäte.

 

 

l
I full prakt
I full prakt

Det här är väl värt att vänta på.

Blomman håller sig fräsch och fin ett par veckor. Dess värre har den en inte helt angenäm lukt.

Efter blomning segnar blomman ner och ser mer eller mindre ut som ett dött kadaver. Det är också nu det är dags att tillföra näring för att knölen ska få energi till att utveckla bladverket.

Det vackra bladverket är verkligen något speciellt det med. Stjälkarna är leopardmönstrade. Efter ett par månaders grönska är det så dags för knölen att gå i vila, minst 6 månader. Förvara svalt och mörkt.

Amorphophallusfamiljen har många intressanta sorter. De är tyvärr inte speciellt billiga heller och de tar lång tid på sig innan de är blomvilliga.

Bladverk

Men tro mej, det är värt vartenda korvöre att se dessa giganter i blom.

 

Anna sajtvärd