2013-02-12 20:19 #0 av: annans

Har du någonsin hört talas om OCA, den lilla förunderliga knölen från Peru ? En knöl som är en riktig kulturväxt i sina ursprungstrakter men ganska okänd i det kalla nord.


Förra året såg jag för första gången oca i handeln. Det var en påse med några få konstiga knölar som skramlade runt. Nyfiken som jag är, köpte jag en påse för dyra pengar.

Ocan härstammar från Anderna. Inkaindianerna odlade den redan för många tusen år sedan. Den odlades på mycket höga höjder, upp till 4000 m.

Ocan tillhör familjen Oxalisväxter och det kan man faktiskt se när bladen kommer upp.

Märkliga knölar

När man skaffar sig sina ocaknölar är det viktigt att se så de är skapligt saftspänstiga, rata skrumpna och torra varianter. Kolla också så att de har friska ögon,ty det är där blasten växer ut.

Lägg först dina oca ljust i ett fönster så att anlagen från ögonen börja gro, precis som man förgror vanlig potatis.

När jorden är riktigt varm på våren är det dags att plantera, man gör precis som med potatis. Så väntar man, väntar och väntar lite till...

Precis blivit synlig

Oca kräver ganska mycket plats. De blir ungefär 30 cm hög och har en viss förmåga att lägga sig platt ner.

I blom

När jag först fick se de här vita små tussarna visste jag inte vad jag skulle tro... Ohyra var min första tanke, tills jag tittade närmare och upptäckte att det faktiskt var pyttesmå blommor.

Ocan är skörde klar sent på hösten, från utsädesknölen har det då växt ut långa rottrådar där nya små knölar bildats.

Låt några knölar ligga kvar i jorden till påföljande år, de övervintrar lätt.

Man kan äta ocan rå, tunt skivad i sallad men också kokt eller bakad. Smaken är lite nötig men mycket god.

Värt att prova tycker

Anna   sajtvärd